Сподели

Християн Михайлов публикува това на 16/02/2015 в категория Статии

FIREWATCH – самотата разкрива истинската ни същност

Интроспекция в миниатюра

Firewatch

Харесва ми, че в последно време игрите започват да се правят с по-голям акцент върху социалното, а не просто да показват бойна сцена след бойна сцена. Гейминг индустрията имаше нужда от почивка след всички тези екшън приключения, в които единственият начин да придвижиш сюжета напред е да хвърлиш кроше.

Играта, върху която ще хвърля светлина надолу е от тихия вид. От различните.

FIREWATCH се разработва от малкото студио Campo Santo в сътрудничество с Panik Inc. Тимът се състои от бивши Walking Dead разработчици и един от дизайнерите на Mark of the Ninja – направо екип-мечта.

Да избягаш от реалността

FIREWATCH е свеж отговор на ехото, което се носи от последните опити за иновации в гейминга.

Играта разказва историята на Хенри, мъж с мистериозно минало, който е намерил начин да се усамоти и да се отдалечи от нормалния живот, като стане пазач (fire lookout) в самотна кула в Уайоминг. Играта ни пренася в 1989 година след големите пожари в САЩ. Тогава, вместо на хотели по плажовете, сред хората е било по-популярно да си намират лятна работа като пазачи в някой резерват или гора и да следят за пожари.

Рожбата на Campo Santo няма да е мащабно sandbox изживяване или книга с отворен край. Можем да я наречем “докосващо повествование,” защото FIREWATCH ще ни постави в перспективата на човек, който сам е избрал изолацията. Ние няма да играем като героя, който решава как ще завърши сюжетът, а влизаме в ролята на човек, който е съзнателен за заобикалящото го.

Ще сме свободни да вземаме всякакви решения. Като играчи, избираме как Хенри ще се справя с мистериите и препятствията, и с не по-малка важност – с миналото си. Играта ще ни даде възможност да познаем света, който обитаваме, но най-вече да погледнем вътре в самите нас и чрез действията си да разберем нещо повече за себе си като хора.

FIREWATCHFIREWATCH

Докато си проправяме път през гората, ще използваме средата в наша полза. Чрез материалите, които намираме в контейнери из гористата местност, ще решаваме различни интересни пъзели. Например, ако видим сребърна мина, чийто вход е окован с дъски, и намерим кози крак, ще имаме възможността да отворим входа ѝ и евентуално да открием нещо вътре.

Но FIREWATCH няма да е само обикаляне из сладникава комбинация на топли цветове и меки графики. Не сме оборудвани с очила за нощно виждане, нямаме оръжия, не носим бронежилетка. Предоставени сме с една радиостанция и възможността да комуникираме със своя супервайзор – Дилайла.

Играта ще е центрирана около диалозите и взаимоотношенията, които изграждаме с нея в един виртуален свят, в който Хенри е изолиран. Единственият контакт със света, останал в миналото, е само глас от другата страна на радиостанцията.

FIREWATCH

Спокойствие, усамотение, открито небе

FIREWATCH ще задълбава дълбоко в интроспекцията и често ще ви изправя пред въпроса “Какво бих направил аз?”. Например това ще са ситуациите, в които ние трябва да преценим как Хенри ще реагира и това в крайна сметка ще допринесе за създаването на образа му. Докато Дилайла е вече изграден персонаж, ние сме тези, които избираме като какви ще бъдем в играта и като какви ще ѝ се представим пред нея.

Действието ще се развива от първо лице в голям резерват с много дървета, полянки и тук-там поточета. По отношение на управлението, играта е в стил “Mirror’s Edge” – виждаме ръцете и краката си, а движенията ще са плавни. Всичко изглежда интуитивно.

FIREWATCH

Резерватът няма да е особено голям, но по думите на един от създателите на FIREWATCH – Крис Ремо, ще имаме достатъчно свобода, за да получим усещане за мащаб. Из гората ще са разположени различни контейнери, пълни с всевъзможни предмети. Ще можем да се докоснем до почти всичко и ще имаме богата интеракция със заобикалящата ни среда.

Prev1 от 2Next
Тази публикация е разделена на страници

Какво мислиш?

comments powered by Disqus