Сподели

Николай Жеков публикува това на 11/09/2015 в категория Настолни

Мини ревю: Mars Attacks: Ten-Minute Takedown

 mars attacks

Помните ли изпълнения с прекалено много известни актьори деветдесетарски филм Mars Attacks? Не? Е, не се изненадвам като се има предвид слабия му сюжет и не по-добрата актьорска игра на звездния състав. Учудващо обаче, наскоро разбрах, че играта, която ще ви покажа днес дори не е първото настолно заглавие по темата.

Точно като ролята на Том Джоунс в гореспоменатия филм, Mars Attacks: Ten-Minute Takedown e малка, идва със средно известно име и до голяма степен разчита на него. Неин издател са небезизвестните Steve Jackson Games, които са си изградили име на компания, снабдяваща пазара с безброи интересни малки игри, а това е достатъчно да събуди интерес у всеки.

mars attacks

Компонентите се побират в малко пликче, а правилата няма да ви трябват след първата сесия.

Mars Attacks: Ten-Minute Takedown представлява игра на ловкосто (dexterity game), в която участниците целят унижощението на Земята и човешката раса! Макар на пръв поглед темата да е нагодена към „известния“ лиценз, не може да се отрече, че донякъде подхожда на малката филър игра.

Елементът на сръчност в нея е под формата на зар, който играчите трябва „перват“ с пръст подобно на популярната игра Крокинол. Мишените много точно отговарят на определението на тази дума, защото представляват цели, съставени от три диска, които влизат един в друг. Те представляват локациите, които атакувате и съответно завземата.

mars attacks

Целта на Mars Attacks, досущ като участващата във филма със същото име Сара Джесика Паркър, е проста – трябва само да накарате зарчето да застане върху някоя от мишените и получавате съответните за това точки. Ако сте късметлии може дори да уцелите страната на зара, която съответства с тази на мишената и да вземете бонус.

Интересното е, че разполагате със собствена летяща чиния, от която започват завоеванията ви. Малкото дискче се мести заедно със зара и по този начин променяте позицията си на масата със всеки ход. И макар да можете да връщате летящите чинии на опонентите си в начална позиция ако попаднете върху тях, с това се изчерпва повечето взаимодействие между играчите.

mars attacks

Изглежда лесно, но не е!

Когато участниците уцелят и последната мишена, играта свършва, а победител е този с най-много точки. Правилата на Mars Attacks: Ten-Minute Takedown се побират на брошура с размер около лист А4 и дори това е много, като се има предвид, че ви ги обясних в няколко абзаца. Играта определено е лесна за научаване.

Макар че донякъде разбирам защо космическата тема е подходяща, не съм голям фен на лиценза, който играта ползва. Или по-скоро това не би било причината, поради която да играя Mars Attacks: Ten-Minute Takedown. Тя прилича подозрително много на преносима версия на Крокинол и това със сигурност би отблъснало някои играчи.

За ролята си на джобна филър игра, Mars Attacks обаче се справя добре. Като се има предвид, че дори дребната кутия е голяма за компонентите ѝ, играта може спокойно да се носи навсякъде. Друг е въпросът, че ако решите да я играете където и да е, ще трябва да се подготвите да гоните зарчето постоянно.

mars attacks

Причината Mars Attacks да не ми харесва особено обаче далеч не е в неудобството от постоянното завиране под маси и други мебели в търсене на зара. За да я харесате, просто трябва да имате афинитет към игрите с елемент на ловкост. Наред с това хората, с които я играете трябва да владеят поне на базово ниво двигателната си система, защото качеството на Mars Attacks: Ten-Minute Takedown зависи от това дали съревнованието е оспорвано.

С други думи – играта има навика да става безинтересна ако някой от участниците е очевидно по-добър от останалите. И тъй като това никога не съм аз, ми се иска Mars Attacks да имаше малко повече откъм геймплей – няколко допълнителни механики, които да разграничат играта от Крокинол биха били само от полза.

Макар да не е моята игра, Mars Attacks: Ten-Minute Takedown е интересен филър, който може да запълни достатъчно добре времето между останалите ви занимания. Единствената ми наистина сериозна критика към играта е, че може да се играе само с до четирима.

mars attacks

Това, което ми хареса в играта е, че през всичките десет минути, което отнема една сесия, тя успява да бъде състезателна и интересна (стига участниците да се стараят да уцелват поне малко). Времетраенето на една игра е достатъчно ниско, че да я прави динамична и непредвидима до самия край.

Mars Attacks: Ten-Minute Takedown е игра, която ще ви хареса ако търсите точно това, което тя представлява – филър с елемент на ловкост. Тя е малка, бърза и достатъчно забавна, за да ви занимае за известно време, която не бива да вземате насериозно. А ако харесвате филми със съмнително качество, тя е задължителна за колекцията ви!

Дали ще ми хареса?

will i like it

Семейни играчи – Да

Лесните правила и неангажиращият геймплей правят Mars Attacks: Ten-Minute Takedown особено подходяща за тази група.

will i like it

Социални играчи – Може би

Макар да няма много социални елементи, играта ще ви накара да се посмеете на приятелите си, особено ако не струват!

will i like it

Стратегически играчи – Не

Може и да се пробвате да сложите зарчето на определена страна с цел да се търкули точния брой пъти, който ви трябва за бонус точките, но… това никога не работи!

will i like it

Casual играчи – Да

Mars Attacks: Ten-Minute Takedown дори има изписано времето за изиграване в заглавието си, за да не ви уплаши с продължителността си.

will i like it

Hardcore играчи – Не

Mars Attacks: Ten-Minute Takedown дори има изписано времето за изиграване в заглавието си, за да ви уплаши с продължителността си.

Какво мислиш?

comments powered by Disqus