Сподели

Николай Жеков публикува това на 30/06/2015 в категория Новини

Preview: Swords and Bagpipes – предателство и интриги по време на Англо-шотландските войни

swords and bagpipes

Всичко, което виждате на снимките е част от прототипната версия на играта. 

Обзалагам се, че всеки от вас си спомня филма Смело сърце, в който Мел Гибсън играе ролята на шотландския герой Уилям Уолъс. И макар темата за Англо-шотландските войни за независимост да не е съвсем разпространена в Бъглария, препратката към известния филм е особено подходяща за играта, която ще ви представя днес.

Swords and Bagpipes е настолна игра за трима до петима играчи, в която последните са поставени в ролята на владетели на шотландски кланове. Въпреки симпатичните илюстрации, прави впечатление, че играта е посветена на определен исторически период и дизайнерът ѝ Ян Егоров я е напълнил с интересни препратки към шотландската история.

Книжката с правилата дори започва с песни на Робърт Бърнс! Но повече за темата след малко. Swords and Bagpipes е интересен тип игра. В нея има карти, но тя не е игра с карти. Има и игрално табло, което изобразява Шотландия през периода, но не е и военна игра. Най-точното определение, което ми идва на акъла е… игра с преговори, тайно гласуване и много, ама много прецакване на другарите.

swords and bagpipes

Китията е малка, но побира доста компоненти.

Което (ако съществуваше такъв жанр) както знаете е точно по моята част. Ако трябва да вярваме на г-н Егоров (а аз съм склонен да му вярвам, изглежда като човек, който знае какво прави) през Първата война за независимост на Шотландия е имало повече предателство и измяна от средностатистически епизод на Game of Thrones.

Да, в играта наистина изобилстват тези любими мои занимания. Тъй като всеки от играчите по принцип е лидер на шотландски клан, сигурно си мислите, че ще се биете заедно срещу Англия? И да, и не. В основата на играта е идеята, че (почти) всеки от лидерите около масата могат да се бият на страната на Шотландия, така и за Англия.

Но да не избързваме. В началото на Swords and Bagpipes всеки играч получава замък и палатка, както и начална войска и малко златни монети. Последните са целта ви в играта – след седем рунда този от вас, който е натрупал най-много от така желаната валута, печели. Самата игра протича в няколко фази и започва с обръщане на карта с военнополитическата ситуация за рунда.

swords and bagpipes

Играта не изисква никакво серизно пространство на масата – дори с четирима или петима!

Тези карти идват от специално конструирано тесте и са точно седем. Всяка от тях има уникален ефект, който променя правилата през рунда, а заедно с това указва наградите в зависимост от изхода на военните действия този ход. Само бонус е фактът, че всяка карта представлява реално историческо събитие. Преди тях обаче всеки от играчите има възможност да прегрупира силите си, като предприеме едно от четири действия.

Можете да вземете една монета под формата на данъци, да съберете доброволци, като по този начин подсилвате лагера на Шотландия, но и лагерите на всички останали играчи, както и да съберете войни или наберете наемници, които увеличават само вашата войска. По-горе споменах за замъците и палатките, които всеки играч получава. В замъците ще държите златото и войските си, като в началната фаза можете да изместите произволен брой от последните в палатката си.

След тази фаза всички бойци в палатките ще участват в битката за хода, но все още не се знае на чия страна. Това се решава в следващата фаза, в която всеки трябва тайно да гласува за страната, която желае да вземе. Важна особеност е Медалът на честта, който по мое мнение е страхотна механика. В началото на тази фаза този, който го държи, трябва да го подаде на някой от останалите, като новият собственик е длъжен да подкрепи Шотландия през този ход.

swords and bagpipes

Илюстрациите са симпатични.

Самата бойна фаза в Swords and Bagpipes представлява сравняването на силата на войските на двете страни, като не бива да забравяте, че Англия има начална стойност, определена от картата ѝ за хода. Победителите взимат награди, а победените си отиват с (почти) празни ръце. До тук всичко изглежда съвсем ясно и линейно, но това, което прави играта толкова интересна са действията на самите играчи.

Едно от тях са така наречените Bagpipe карти, които могат да се играят почти във всяка фаза и обикновено имат доста опредеящи за изхода на фазата ефекти. Имайте предвид обаче, че Swords and Bagpipes не е картова игра и няма да имате възможност да играете много от тези карти, което прави избора на момента, в който да ги сложите на масата толкова по-значим.

swords and bagpipes

Всяка карта кореспондира с реално историческо събитие!

Prev1 от 2Next
Тази публикация е разделена на страници

Какво мислиш?

comments powered by Disqus