Сподели

Николай Жеков публикува това на 30/06/2015 в категория Новини

Preview: Swords and Bagpipes – предателство и интриги по време на Англо-шотландските войни

Въпреки че всички сте лидери на шотландски кланове, всеки от вас иска да спечели сам. Колкото и да сте горди, няма как да го постигнете без малко корупция и предателство. Работата е там, че в Swords and Bagpipes най-много монети идват от омразната ви Англия. В случай, че я подкрепите, винаги взимате награди, без значение дали изходът от битката е в нейна полза.

swords and bagpipes

Цената на предателството.

Това прави възмножноста за предателство в Swords and Bagpipes много по-изкушаваща. Уловката е, че играта има няколко мехаиники, с които предпазва играчите от собствената им алчност. На първо място наградите за предателите почти винаги са споделени между тях, което значи, че не искате да бъдете на страната на Англия, когато повечето от останалите са сключили същата сделка.

С други думи – ако ще предавате родината си, то поне трябва да го направите за повечко пари. Тук идва един от любимите ми елементи в настолните игри – преговорите. Въпреки че не е съвсем очевидно от правилата, бързо ще усетите, че за да победите в Swords and Bagpipes се изисква малко повече от стратегия и късмет. Хубавото на играта е, че преговорите идват от самосебе си и присъстват в повечето фази, а не са наложени от самата игра в определен момент.

От друга страна ако Англия спечели четири пъти, играта свършва по-рано, тъй като това води до загубата на Шотландия. В този случай всички играчи са обявени за подкупни аристократи, но този от тях, който е заставал на страната на Англия най-малко все още може да спечели. Тази механика създава една интересна атмосфера на заплаха от по-ранно приключване на играта и донякъде кара играчите да си сътрудничат, но от друга страна някой пресметлив „корумпиран аристократ“ може да го използва, за да отмъкне лесна победа.

Последната интересна механика в Swords and Bagpipes са dagger” картите. Тъй като да предадеш родината си има последствия, всеки, който посмее да застане на страната на Англия трябва да тегли от тестето с такива карти. Те са на стойност от едно до три и ако прекалите с предателството и съберете карти с обща стойност пет повече от всеки от останалите играчи, не можете да победите.

Това е страхотен начин да изолирате и прецакате някой редовен предател (обикновено това съм аз), тъй като ако не заставате на страната на Англия, останалите също не могат да го правят. Последните три механики според мен правят Swords and Bagpipes наистина добра игра. При четенето на правилата не бях особено убеден, че всички те работят толкова добре, но след няколко преигравания разбрах колко е важно да балансирате между двете страни на картата.

swords and bagpipes

Любимият ми елемент – палатките и жетоните за гласуване са с различни карета.

Бях изненадат и от това колко бързо и лесно се играе Swords and Bagpipes. Игрите с историческа тема обикновено са доста по-внушителни като размери и отнемат часове, но тук можете да спасите (или предадете) Шотландия само за тридесет минути! Макар и да не съм голям фен на историята, темата също ми допадна, може би точно защото не е тежка и сухо представена – симпатичните илюстрации определено помогнаха.

Въпреки че не се навлиза дълбоко в историческата тема, от всякъде в Swords and Bagpipes се виждат препратките към нея. Това е плюс за играта, защото в някакъв момент замъците, шарките на шотландските полички и картите с гайди започват да ви влияят и ако не друго, то поне веднъж ще се провикнете с „FREEDOM!” когато срещнете името на Уолъс.

Като цяло останах с добро впечатление от Swords and Bagpipes. Най-много ми хареса това, че играта оставя голяма свобода за преговори между играчите и предателството идва естествено, а не чрез ефекти на карти например. Има и няколко метода, които ви позволяват да се справите с хроничните предатели (отново, това в повечето случаи съм аз), като Медала на честта ми е любим – ако знаете кой предстои да ви предаде, просто му го дайте и прецакайте плановете му.

swords and bagpipes

Клановете.

Когато започнах тестването на Swords and Bagpipes бях подготвен за лека игра с карти с прецакване на другарчето и геймплей с много изненади по картите тип Cutthroat Caverns. Това, което ми хареса в Swords and Bagpipes е, че не е такава игра. В нея ключови са преговорите между играчите, както и подбирането на точния момент, в който да предадете останалите. Тя се различава доста от повечето игри, които съм играл и това я прави изключително привлекателна (наред с предателството, разбира се).

Swords and Bagpipes е лека и бърза игра, която не изисква сериозно владеене на английски език. В нея има много взаимоотношение между играчите и ако харесвате такива игри, тя определено е подходяща за вас. Най-хубавото е, че Swords and Bagpipes всъщност тепърва предстои да излезе на английски. Тъй като нейната Kickstarter кампания тече в момента, можете да се сдобиете с нея като я подкрепите тук.

swords and bagpipes

Картата не се използва чак толкова много… но е хубава!

Prev2 от 2Next
Тази публикация е разделена на страници

Какво мислиш?

comments powered by Disqus