Сподели

Николай Жеков публикува това на 21/10/2015 в категория Настолни

Ревю: Pixel Tactics 1, 2 и 3 – меката на възможностите!

Хубавото на игрите с толкова много уникални възможности като Pixel Tactics е, че има и изключения от горните насоки и често ще срещнете странни и ситуационни умения, които обаче могат да ви спасят… задната линия при правилно отиграване. Разнообразието става много по-голямо ако решите да допълните колекцията си със следващите игри от поредицата.

Другото тактическо нещо в Pixel Tactics е редът на ходовете. Трите вълни на всеки ход ви позволяват да ги запълните с интересни бойни единици, но няма да успеете да реализирате дори и най-силните умения, ако не внимавате в това какво прави противникът ви. Това кой от двамата участници действа първи и кой втори до голяма степен определя темпото на играта и може да ви помогне много ако се възползвате от това.

Така например първият играч има възможността да атакува преди противникът му да има шанс да създаде адекватна защита, докато вторият разполага с предимството на информацията – опонентът му вече е действал и няма възможност да реагира при евентуална контраатака.

Макар да смятам разнообразието на възможностите за една силните страни на поредицата Pixel Tactics, точно поради това разнообразие играта не е много подходяща за нови играчи. В нея опитните имат огромно предимство, защото голямото количество умения винаги са объркващи за новаците. Като добавим многото правила за малка на вид игра, стигаме до заключението, че Pixel Tactics въобще не е за несериозни играчи.

Тук е моментът да вмъкна, че големият чаршаф, на който се намират правилата на играта, макар и добре написан, е ужасно труден за четене освен ако не сте Индиана Джоунс или опитен пират, който няма проблем да държи огромна карта. За щастие от Level 99 Games са измислили алтернатива и можете да изгледате видео представяне на правилата, което аз горещо препоръчвам.

То не само обяснява правилата за десет минути, но и ви показва колко гаден наистина е чаршафът, който получавате на фона на якия плеймат във видеото. Предполагам сами се досещате, че не харесвам подложката на гърба на листовката с правилата, защото тя превръща малката и мобилна Pixel Tactics в почти невъзможна за игра, освен ако нямате билярдна маса. За щастие подложката далеч не е задължителна, стига да запомните кое къде стои.

Това, което ми хареса най-много в играта са различните начини да ползвате една и съща карта. В класическите картови игри се залага по-скоро на многото карти, докато оригиналното в Pixel Tactics е точно изборът, който всяка от бойните единици ви предоставя. За капак всяка от картите може да се ползва и за еднократно, но много силно умение, което прави възможностите още по-големи.

Измежду изборите, които можете да направите, най-интересен е този на лидера. Макар да могат да се групират в няколко основни насоки, лидерските умения и статистики често променят коренно начина ви на игра и отварят нови приложения на останалите карти в ръката ви.

pixel tactics

Семплият дизайн може да допадне на някои, но за мен лично липсата на по-сериозни илюстрации е негатив. Пикселизираните герои от света на BattleCON не са достатъчни, за да пресъздадат уникалността на повечето персонажи от вселената. Така или иначе по картите има много текст и няма място за големи илюстрации, но все пак пикселите изглеждат малко не на място (въпреки заглавието).

Pixel Tactics е малка само на вид – зад невзрачния дизайн и малкото компоненти се крие една интересна и безкрайно разнообразна игра, която ще ви порази с възможностите си (особено ако я комбинирате с останалите от серията). Тя спокойно може да бъде наречена „филър за геймъри“, защото след като се научите да я играете, Pixel Tactics няма да отнема повече от тридесет минути, но все пак ще успее да задържи вниманието ви.

Дали ще ми хареса?

will i like it

Семейни играчи – Едва ли

Въпреки лекия си вид, играта има доста текст, с което едва ли ще се хареса на тази категория играчи.

will i like it

Социални играчи – Не

Pixel Tactics е основно за двама играчи, като дори и те не биват насърчавани да общуват помежду си от нея.

will i like it

Стратегически играчи – Да

Стратегията е основният начин да победите в Pixel Tactics. Изборите, които тя предлага ще изненадат дори най-големите стратези сред вас.

will i like it

Casual играчи – Не

Малката кутия само на вид обещава елементарни правила и бърз за навлизане геймплей.

will i like it

Hardcore играчи – Да

Макар да не е традиционната за тази група огромна игра с много компоненти, Pixel Tactics е насочена точно към нея.

Prev2 от 2Next
Тази публикация е разделена на страници

Какво мислиш?

comments powered by Disqus