Сподели

Николай Жеков публикува това на 03/08/2015 в категория Настолни

Мини ревю: Sellswords – малка игра с много сражения!

sellswords

Има един определен тип игри, които не могат да се ограничат в един жарн. Говоря за малките игри с карти за двама, които често позваме като филъри докато чакаме останалите от групата или ползваме през почивките между по-големите и дълги заглавия.

Една от тези игри е Sellswords интересна смесица между игра с карти и такава с поставяне на плочки, която е дело на Level 99 Games и отнема само петнадесет минути. По-хубавото обаче, е че тя има много интересна и добре реализирана тема – битка между две армии.

sellswords

В кутията на играта ще намерите не карти, а над петдесет плочки, повечето от които с бойни единици на тях. Интересното е, че всяка плочка в Sellswords всъщност е уникална, което означава, че няма да срещнете един и същи персонаж два пъти.

Самата игра се учи буквално за две минути, а единственото по-специално нещо, което ще ви трябва е голямата маса. За начало трябва да сложите една от четирите плочки с терен в средата ѝ, както и да раздадете дванадесет карти от тестето.

sellswords

В следващата стъпка всеки от играчите трябва да вземе по шест от картите, като не трябва да забравяте, че опонентът ви вижда какво прибирате в ръката си. Това е много важно за следващата, по-интересна част на Sellswords.

Битките в играта се водят много лесно – по време на хода си всеки от двамата играчи поставя по една плочка от ръката си, след което изпълнява умението ѝ, ако има такова. Едва тогава се сравняват и стойностите на бойна силна на всички карти, съседни на поставената.

sellswords

Тук идва любимата ми част в Sellswords – ако вашето човече е по-силно от съседите си, то обръща във вашия цвят всяко от тях, което е успяло да победи. Ако сте подбрали картите си добре и ги изиграете правилно, можете да конвертирате (досущ като свещенника от Age of Empires) до четири от противниковите единици!

Сами се досещате обаче, че целта на играта не е само да прецаквате другарчето, колкото и да е забавно това. Една сесия протича в два рунда, като втория се играе със съвсем различни плочки, а целта и в двата е да съберете повече точки като правите редици и колони от вашия цвят.

sellswords

Картите са много разнообразни.

Така на практика в Sellswords се комбинират две механики – поставяне на плочки и контрол на територия. Леката тема във вселената на Level 99 Games – World of Indines пък е само бонус, тъй като играта реално е доста абстрактна. Ако сте фенове на останалите игри на компанията обаче, ще бъдете приятно изненадани от присъствието на няколко познати лица.

Най-силната страна на играта е разнообразието. Уникалните умения на всяка от плочките допринасят за това, тъй като можете да правите много интересни комбинации, както и да ги използвате за разлини тактически цели. На второ място идват и вариантите – допълнителните три карти с терен, от които започвате оказват голямо влияние върху стратегията ви.

sellswords

Джобният формат помага за… носене в джоба.

Това, което не ми харесва в Sellswords е, че просто е прекалено лека игра за моя вкус. Като че ли свършва твърде бързо и ми се иска да имаше малко повече възможности за интеракция между играчите, но много добре осъзнавам, че това щеше да я извади от категорията „малки игри“.

Друг потенциален проблем щеше да бъде нивото на абстрактност на играта, но тук Level 99 са се справили блестящо. Темата може и да не оказва особено влияние върху геймплея, но помага доста за възприемането на играта като нещо повече от поредица от цифри и оптимизацията им. За това много помагат и страхотните chibi илюстрации, които правят героите много сладки (дори и некромансера изглежда очарователно!).

sellswords

Част от познатите лица.

Sellswords е интересна малка игра, която определено ще ви заинтригува ако си падате по такива. Ако пък не, то поне ще ви занимава между по-големите игри. Със сигурност обаче я препоръчвам горещо на всички фенове на World of Indines – тя е страхотна алтернатива ако нямате време или желание да играете BattleCon!

Дали ще ми хареса?

will i like it

Семейни играчи – Може би

Единственото нещо, което пречи на Sellswords да бъде страхотна семейна игра е повечкото конфронтация.

will i like it

Социални играчи – Не

В играта няма никакво социално взаимодействие между играчите.

will i like it

Стратегически играчи – Може би

Sellswords може да ви се стори като късметлийска игра… само ако не внимавате!

will i like it

Casual играчи – Да

Едно изиграване отнема по-малко от петнадесет минути, а е изпълнено с взаимодействие и интересни моменти.

will i like it

Hardcore играчи – Не

Играта бързо ще омръзне на тези от вас, които търсят нещо в стил BattleCON.

Какво мислиш?

comments powered by Disqus