Сподели

Николай Жеков публикува това на 28/09/2015 в категория Настолни

Ревю: Valdora – скрит скъпоценен камък!

valdora

Колелото на чираците.

Ако с това се изчерпваха правилата на Valdora, то тя щеше да бъде дори по-проста, отколкото е всъщност. За щастие известна сложност и възможност за по-дълбоки стратегии внасят чираците и работилниците. При всяка поръчка от определен цвят, наред с точките за нея получавате и един чирак от същия цвят.

Сами по себе си чираците не носят почти нищо, но събирането на определен брой от тях създава работилница. Освен точки, тя ви носи и възможността за огромен бонус от точки, в случай че продължите да изпълнявате поръчки от същия цвят. Това може да не изглежда като голяма работа, но всъщност е причината Valdora да е толкова ожесточено състезание.

Работилниците отварят вратите на стратегии, свързани с определен цвят, което добавя допълнителен пласт индиректна конфронтация – ако искате да спрете някой по пътя му към победата, можете да крадете съответния цвят скъпоценни камъни от картата, да изпълнявате поръчките му или да ги заравяте в каталозите, като прелиствате страници.

valdora

С радост ще ги събирате!

Тъй като в основата си Valdora е игра на оптимизиране на ходовете и използването им по най-ефективния начин, конфронтацията не винаги ще ви достави победата. Следователно играта ви предоставя доста смислени избори между блокирането на останалите и поддържането на вашето собствено темпо, макар да не прави такова първо впечатление. Потенциален проблем от това е, че въпреки бързината на ходовете, Valdora понякога страда от парализ на анализа.

Нещо, което трябва задължително да обясните добре, ако представяте Valdora на нови играчи, е системата за отброяване на точките. Тъй като играта свършва при изчерпване чираците от всички цветове, освен един, нейният край често идва неочаквано за новаците, а начинът на пресмятане на точките не е особено интуитивен.

valdora

Надпреварата за работилници е жестока!

Поръчките, работилниците и бонус плочките са лесната част – те имат точките, които носят изписани на картата или плочката си. Всеки останал скъпоценен камък, който носите се равнява на една точка. Накрая, чираците от всеки цвят ви носят по десет точки. Последното е изключително важно, защото цели стратегии могат да бъдат обвързани със събирането на различните цветове камъни.

Макар и към края на статията, редно е да спомена, че Valdora използва пластмасови кристали за да изобрази скъпоценните камъни, което по мое мнение допринася много за красотата на играта. Подобни на тези в Убонго, камъчетата са лъскави и изненадващо приятни за събиране.

Единственият проблем, който имам с компонентите на играта, са картите, и по-точно размера им. Въпреки че разбирам, че по-големи карти биха означавали повече пространство на масата, миниатюрните картички са дразнещи, защото е трудно да се различат изобразените на тях цветове, видове екипировка и поръчки. Всичко останало, свързано с компонентите на Valdora обаче, е на високо ниво – сребърните монети дори подрънкват, въпреки че са от пластмаса.

Редно е да отбележа още една потенциална негативна страна на играта, с която можете да се сблъскате. Valdora прави впечатление на приятна, бърза и лека семейна игра и тя е точно това. До момента, в който я изиграете няколко пъти и започнете наистина да оптимизирате ходовете си. Тогава ще разберете, че състезанието, за което споменах хиляда пъти до сега, е наистина ожесточено.

Не ме разбирайте погрешно, аз обожавам силно състезателните игри, но ако въвеждате нови играчи, няма да ви е много трудно да ги унищожите при пресмятането на резултата. Тъй като първите няколко игри участниците се опитват да изпробват как работи всичко, не очаквайте играта да достигне най-добрия си вид преди това.

valdora

Valdora е настолна игра, която ме изненада много приятно. На ниво правила, тя е лесна за научаване и няма кой знае колко сложни концепции. По време на игра нещата са още по-леки и темпото, с което тя се движи ще ви изуми. Най-доброто във Valdora обаче, е състезанието – тя е динамична и интересна от начало до край!

Искам да благодаря на нашите приятели и партньори от Фантасмагория за предоставеното копие на играта. Valdora можете да закупите от тук.

Дали ще ми хареса?

will i like it

Семейни играчи – Да

Макар и доста състезателна, Valdora все пак попада в категорията на семейните игри.

will i like it

Социални играчи – Едва ли

Играта няма кой знае какви социални елементи.

will i like it

Стратегически играчи – Да

Valdora може и да изглежда проста, но всъщност предлага много смислени избори, върху които да изградите солидна стратегия.

will i like it

Casual играчи – Да

Тъй като се обяснява за десетина минути и се изиграва в рамките на половин час, Valdora e перфектна за тази група от играчи.

will i like it

Hardcore играчи – Едва ли

Макар и състезателна, играта остава проста в основата си и едва ли ще се хареса на най-сериозните играчи.

Prev2 от 2Next
Тази публикация е разделена на страници

Какво мислиш?

comments powered by Disqus